MASAJIN FİZYOLOJİK ETKİLERİ
Kaslar Üzerindeki Etkisi
Masaj, dokulardaki laktik asit birikimini dağıtarak kas dokusundaki yorgunluğu giderir. Düzenli masaj yapıldığında, kas dokularında artık ürünlerin birikmesi sonucu oluşabilecek sertlikleri (fibrozis, kulunç) engeller veya var ise ilerlemesini engeller.
Masaj, kasın fonksiyonel gücünü korumasına yardımcı olur. Kasın hareket kabiliyetini arttırır. Masaj ile artan dolaşım sayesinde dokulara daha çok oksien taşınır. Artık ürünlerin organlardan atılımı kolaylaşır. Kasılmış, gergin kaslar doğru masaj tekniği ile rahatlar. Kas liflerinin liflerinin elastikiyeti artar.
Kemikler ve Eklemler Üzerindeki Etkisi
Eklem çevresine yapılan düzenli masaj, eklem sertliklerini önleyerek eklemlerin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Deri üzerindeki etkisi
Artan kan dolaşım sayesinde yağ ve ter bezleri daha fazla çalışarak derinin daha elastik , yumuşak ve enfeksiyon karşı dirençli olmasına yardımcı olur. Masaj ile birlikte ter bezleri yolu ile artık maddeler atılır ve derinin solunum fonksiyonu canlanır.
Yağ dokusu üzerindeki etkisi
Herhangi bir diyet programı ile yapılan düzenli masaj seansları uygulanan bölgelerin sıkılaşmasına, toparlanmasına, deri altı yağ dokusunun erimesine yardımcı olur. Aynı zamanda artan dolaşıma bağlı olarak yağlı doku daha çok ısınır ve bu ısı yağın erimesine yardımcı olur.
Sinir Sistemi Üzerindeki Etkisi
Masajın sinir sistemi üzerinde sakinleştirici, uyarıcı, zindelik verici ve ağrıyı azaltıcı etkisi vardır. Yavaş bir ritimde yapılan masaj sinir sistemini rahatlatırken hızlı tempodaki bir masajın uyarıcı etkisi vardır. Masaj sırasında vücuttaki bir çok tetik noktada uyarılır. Örneğin mide salgı bezlerini uyaran sinir uyarıldığında mide sindirim sıvısı salgılar ve sindirim rahatlar böylece vücutta da genel bir rahatlama gözlenir.
Psikolojik Etkileri
Masaj, gerginlikleri azaltıcı, kişiyi sakinleştirici özelliklerinden dolayı ruhsal sağlığın korunmasında önemli bir yere sahiptir. Düzenli yapılan masaj anksiyete gibi problemleri bertaraf eder.
MASAJIN TEMEL AMAÇLARI
* Kan dolaşımını hızlandırmak.
* Kasları gevşetmek.
* Vücuttaki dokuların ve organların düzenli olarak gelişmesini sağlamak.
* Kasları güçlendirmek.
* Vücuttaki toksinlerin ve yorgunluğa sebep olan diğer maddelerin atılımını sağlamak.
* Eklem hareketliliğini arttırmak.
* Kaslara ve dokulara daha çok oksijen iletmek.
* Doğal yaşlanma sürecini yavaşlatmak.
* Cildin elastikiyetini koruyarak kırışıklıkların oluşumunu geciktirmek.
* Psikolojik rahatlama sağlamak.