Ayurveda Nedir?
Ayurveda 5000 yıllık geleneksel bir sağlık sistemidir. Yoga’nın kardeş öğretisi ve Hindistan’ın gelenelsel tıp sistemidir. Kelime köklerine baktığımızda “ayur” yaşam, “veda” bilgi demektir. Yani kelime anlamı “yaşam bilgisi” dir. Ayurveda, felsefesi olan bir yaşam bilgisidir. Hem zihinsel, hem bedensel, hem de ruhsal sağlığı hedefleyen bütüncül bir felsefeyi oluşturur. Mükemmel Sağlığı oluşturma ilkesindedir. Kişinin sağlıklı ve kaliteli yaşam sürmesini amaçlar. Oluşan hastalıkları kökünden ve tamamen doğal yöntemlerle çözmeye çalışır. Bunun için; beslenme, günlük ve mevsimlik ritim ve bakımlar, meditasyon, egzersiz, arınma kürleri (panchakarma, masaj vs.) gibi uygulamaları vardır. Ve her bireyin farklı farklı gereksinimleri olduğunu kabul eder. Bu nedenle de her birey için farklı çözümler sunar.
Ayurvedik Sağlık Danışmanlığı
Ayurvedik Sağlık Danışmanlığı geniş bir Ayurvedik sağlık taraması ile başlar. Danışman ve danışan online bir platformda veya yüzyüze bir şekilde bir araya gelir. Danışman; danışanın şikayetlerini, neye ihtiyacı olduğunu ve neleri değiştirmek istediğini dinler.
Sizi gerçekten iyi tanımak için çeşitli Ayurvedik testler yapılır. Bunlar; Prakruti ve vikturi olarak bilinen dosha yani Ayurvedik bünye testleri, agni (sindirim) testi, ama (toksin) testi, dil analizi ve tırnak analizi yapılarak vücuda bütünsel bir pencereden bakılır. Bu testler soru-cevap ve görsel yöntemler ile yapılır.
Tedavi modeli danışanın yaşam tarzına ve olanaklarına göre belirlenir.
Seans Sonrası
İlk seansta danışan hakkında etraflıca bilgi toplanmış olur. Ayurveda’nın günlük ritimleri, yemek saatleri, dinacharya (sabah ritüeli) hakkında danışan bilgilendirilir.
Takip eden seanlarda danışana beslenme önerileri, Ayurvedik yemek tarifleri verilir. Günlük öz-bakım ritüelleri belirlenir. Gerekli ise uygun nefes ve yoga postur önerileri verilir. Bunlar danışana özel olarak seçilir.
Devam eden seanslarda danışandaki değişiklikler ve gelişme gözlenir. İhtiyaçlarına göre Ayurvedik çözümlerde değişiklik ve/veya ekleme yapılır.
Ayurvedik iyileşme sürecini kendinizi tanıma süreci olarak görebilirsiniz. Bu süreçte hem Ayurveda kadim bilgisini hayatınıza entegre etmeyi, hem de sağlıklı ve uzun bir yaşamın sırlarını öğreneceksiniz.
Ayurveda, beden, zihin ve ruhu birlikte ele alır. Vücut toksinlerden arındıkça ve beden dengelendikçe zihin berraklaşır. Değişimi sosyal hayatınızda, iş hayatınızda, ilişkilerinizde ve özellikle kendinizle olan ilişkinizde hissedersiniz.
Ayurvedik Sağlık Danışmanlığı ile fayda sağlanabilecek durumlar:
Yaşam tarzını daha sağlıklı hale getirmek
İleride oluşabilecek hastalıklardan korunmak ve şu andaki sağlığına katkıda bulunmak
Kilo vermek
PMS ağrılarını önlemek
Sindirim problemleri, kabızlık vs.
Menopozal rahatsızlıklar.
Stress, anksiyete ve depresyon.
Düşük enerji
Uyku problemleri
Kronik ağrılar
Ayurveda’nın semptom algılama sistemi batı tıbbından farklıdır. Batı tıbbının herhangi bir sorun görmediği rahatsızlıklarınızı, Ayurveda semptom olarak görür ve problem ilerlemeden sorunu kökünden ve doğal yollarla çözer. Hastalığın ileri safhalarında Ayurveda tedavinize destekleyici olabilir. Doktor eşliğinde takip edilen bir rahatsızlığınız var ise Ayurveda destekleyici bir yöntem olabilir.