Masaj, Hint kültürüne ait uzun yaşam öğretisi olan Ayurveda’nın tedavilerinden biridir. Ayurveda bütün hastalıkların vücudumuzda biriken toksinlerden dolayı oluştuğunu öngörür ve bu toksinleri atmak için tamamen doğal ve yan etkisi olmayan çeşitli tedaviler sunar. Ayurvedik masaj da vücudu toksinlerden arındırma yöntemlerinden biridir. Yapılan döngüsel hareketler, kullanılan yağın özellikleri, ılık yağ kullanımı genel rahatlama, dolaşımın ve enerji akışının düzenlenmesini ve toksinlerden arınmayı sağlarken kişinin vücut tipine ve varsa problemine uygun kullanılan aromatik yağlar daha spesifik sonuçlar sağlayabilir.
Abhyanga; susam, hardal, zeytin, kokonat gibi taşıyıcı yağların ısıtılarak vücuda uygulandığı bir masaj türüdür. Ayurvedik masajların en temelidir. Ilık yağ ile gözenekler açılır ve yağın vücuda alımı kolaylaşır, dokulardaki toksinlerin çözülmesi sağlanarak vücuttaki toksin atılımına yardımcı olunur. Ayrıca ılık yağ kasların gevşemesine de yardımcı olur. İsteğe göre kişiye özel aromatik yağlar da ılık yağa eklenebilir. Kaslara ve yağ dokusuna yapılan bu masaj aynı zamanda enerji kanallarından geçerek vücuttaki enerji akışını da dengeler.
Kullanılan teknikler ve baskılar Batı masajlarından çok farklıdır. Baskılar kişiyi rahatsız etmeyecek şekilde, hareketler ise akıcıdır. Baskılar Batı masajlarının aksine kalpten dışa yani uzuvlara doğrudur. Bunun amacı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktır.
İyi bir dolaşım, sağlıklı bir yaşama giden yollardan biridir. Abhyanga da dolaşım sistemini uyarır ve düzenler. Vücudu kuvvetlendirir, toksinleri uzaklaştırarak vücuttaki bozulmaları yavaşlatır. Vücutta stres sonucu meydana gelen kasılmaları çözer ve kişiyi rahatlatır.
Özellikle Vata tipi vücuda sahip kişilere sıcak bir ortamda, yoğun ılık yağ ile yapılan Abhyanga çok iyi gelir.
Masaj süresi 55- 60 dk sürebilir.