Kış gün dönümü, 21 Aralık’ta gerçekleşir ve yılın en kısa ve en karanlık gününü, aynı zamanda kışın ilk gününü işaret eder. Geleneksel olarak, kış gün dönümü, yeni mevsimi karşılamak, bir dinlenme ve düşünce mevsimine hazırlanmak ve gelen karanlık ayları kucaklamak için bir zamandır. Modern zamanlarda, gün dönümünden kısa bir süre sonra yılbaşını kutlarız. Benzer bir yaklaşımla, kış gün dönümü, yılınızı düşünmek, düşüncelerinizi ve evinizi düzenlemek ve gelecek birkaç ay boyunca sakin geçecek zamanı karşılamaya başlamak için ideal bir zamandır.
Bu yıl, kış gün dönümünde bir niyet belirleyerek yaşamınızdan temizleyebileceğiniz şeylere odaklanın, böylece zamanınızı, evinizi ve alışkanlıklarınızı bilinçli bir şekilde dolduracak daha fazla alan ve enerjiye izin verin.
Kış, düşünce, yansıma, dinlenme ve yerinde durma mevsimidir. Batı yarımkürede toprak sessizdir, bitkiler hareketsizdir, hava berraktır ve geceler uzundur. Gününüze veya bu mevsime daha fazla dinginlik ve netlik katabilirsiniz.
Ayurveda’nın Gün Dönümüne Bakış Açısı
Ayurveda, sadece günlük sirkadiyen ritimlerimizin ve rutinlerimizin değil, aynı zamanda mevsimsel ritimlerimizin ve rutinlerimizin de (Ritucharya veya “mevsimsel hareket” olarak bilinir) olduğunu kabul eder. Hayatta olduğu gibi, mevsimsel rutinlerimiz de zamanla ve kendi yaşam döngülerimizle değişmelidir. Vücudumuz kışın yazdan çok farklı hissedebilir ve ihtiyaçlarımız, isteklerimiz bu doğrultuda değişir.
Tabii ki, kış boyunca günlük yaşamlarımızı durdurup tüm kış boyunca kış uykusuna yatamayız. Ancak bu mevsimi içsel bir odak noktasına çekmek, bilinçli bir bağlantı ve kendilik bilinci pratiği yapmak ve bu mevsimde dinlenmeyi ve uykuyu önceliklendirmek için kullanabiliriz.
Kış Nitelikleri: Kuru, soğuk, donuk, ağır, sabit
Kış Doshaları:
Kışın ilk yarısı: Vata, soğuk ve kuru koşullarla artabilir.
Kışın ikinci yarısı: Kapha, ağır, donuk ve soğuk koşullarla artabilir.
Dengelenmesi için: Çorbalar, güveçler, kitchari, lapalar, haşlanmış sebzeler ve meyve kompostoları gibi ısıtıcı yiyeceklere odaklanın. Zencefil, kimyon, tarçın, biberler gibi ısıtıcı otlar ve baharatlar ile ghee ve susam gibi sağlıklı yağları içeren besinleri tercih edin. Bu mevsimde özellikle iyi pişirilmiş tam tahıllar ve baklagiller tavsiye edilir.
Gün dönümü uygulamaları ve Niyet Belirleme pratikleri
- Günün başlangıcında gün doğumunu izleyin ve gün batımı ile güne şükredin.
- Lenfatik hareketi ve kas esnekliğini teşvik etmek için gün boyunca nazik esneme pratikleri yapın.
- En büyük öğününüzü öğlen saatlerinde tüketin.
- Sabah, öğleden sonra ve yatmadan önce ısıtıcı, topraklayıcı bitki çayları için.
- Kendinize sabah ritüeli oluşturun. Erken kalkmak, dil temizliği, yağ ile ağız çalkalama, nasya, limonlu ılık su içmek, abhyanga, egzersiz gibi.
- Düşünün / Günlük Tutun: Bu mevsime daha fazla hafiflik getirmek için yaşamınızdan, evinizden veya zihninizden neleri temizleyebilirsiniz?
Kış İçin Niyet Belirleme
İşte ilkbahara sizi hazırlayacak, kış boyu uygulayabileceğiniz, Ayurveda ile ilhamlanmış gün dönümü niyetleri fikirleri. Kendinize meditatif bir alan yaratıp bu niyetlere odaklanabilir veya yazabilirsiniz.
- Her gece 8 saat uyumaya ve huzurlu ve dinlendirici rüyaları teşvik eden bir uyku alanı yaratmaya öncelik vereceğim. (Ayurveda, gece 11 ila 3 arasında derin uykuda olmamızı ve gün doğumundan önce uyanmamızı önerir.)
- Her sabah vücuduma, bugün dengeli hissetmesi için neye ihtiyaç duyduğunu soracağım. Isıtıcı bir kahvaltı, öğleden sonra zencefil çayı, serin havada hızlı bir yürüyüş, günlük yoga pratiğim için ekstra zaman, gün boyunca bilinçli iletişim, aşırı yorgun hissettiğimde dinlenmek, yavaş yavaş pişirmek ve yavaş yemek gibi.
- Kış boyunca her gün kendimi, topraklayan, restoratif yoga pratiğine adıyorum.
- Bu kış yeni bir şey öğrenmeye ve yapmaya karar veriyorum. Her gün, _____ öğrenmeye başlamak için 30 dakika (veya size uygun olan kadar süre) ayıracağım (örneğin: bir dil öğrenmek, kaligrafi, ülkenin tarihi, yeni yemek becerileri veya tarifler öğrenmek, resim yapmak, bir enstrümanı çalmayı öğrenmek…).
- Vücudumu stabil, beslenmiş ve topraklanmış hissettiren günlük bir program sürdüreceğim. Örneğin: Her gün güneşle birlikte uyanmak ve her gece aynı saatte yatmak. Öğünlerinizi her gün yaklaşık aynı saatlerde yemek. Kendine sabah ritüeli oluşturmak.
- Bu listeye başka ne eklemek istersin?
Bu kış dönemini daha verimli geçirmek, ilkbahara daha zinde girmek ve niyetlerinize ulaşmak için ihtiyaçlarınıza göre özel hazırlanmış bir programa ihtiyacınız var ise benimle instagram veya e-mail yolu ile iletişime geçebilirsiniz.
Instagram: @artemisia_ayurvedic_health
e-mail: ozay.pelin@gmail.com