Kendi Kendine Masaj-Günaydın Masajı

Sabahları tutuk kalkıyorsanız ve güne enerjik başlamak istiyorsanız bu günaydın masaj serisi tam size göre. Sabahları bu serideki hareketleri yaparak güne dengeli ve enerjik başlayabilir, aynı zamanda kendinize dokunarak vücudunuzla iletişime geçmiş ve beden-zihin bağlantınızı güçlendirmiş olursunuz.

Öncelikle kendinize konforlu ve hoş bir ortam yaratın. Ortamda hoş kokuların olması masajın etkisini arttırabilir. Bunun için üst kısmına aromatik yağ koyulabilen mumluklar, buhurdanlıklar işinizi görebilir. Ya da bir kaba bir kaç damla esansiyel yağ koyup ısıtıcınızın üzerine bırakabilir ve yahut bir kaba sıcak su koyup içine birkaç damla esansiyel yağ damlatabilirsiniz. Enerji için ardıç, rahatlama için lavanta, daha kolay nefes almak için ökaliptus veya çam esansiyel yağlarını deneyin. Sıcak bir sabahta nane sizi ferahlatır ve serinletir; paçuli ise soğuk bir sabahta ısıtır ve sizi güne hazırlar.

Sırt üstü yere uzanın ve tamamen gevşeyin. Karnınıza doğru derin bir nefes alın, aldığınız nefesi aşağıya diyaframınıza getirin, sonra ciğerlerinizi doldurun ve tüm nefesi burundan boşaltın. Bu şekilde 6 nefes alın. Sonra bir dizinizi göğsünüze yaklaştırın, kollarınızla dizinize sarılın ve 6 saniye öyle kalın. Bacağı serbest bırakın. Diğer bacak ile tekrarlayın. Her bacak için 3 kere yapın ve sonra 2 bacak için 3 kere aynısı yapın. Bu basit egzersizler belinizi ve bacaklarınızı esnetir böylece masaj daha kolay yapılabilir. Dizlerinizi kırarak oturma pozisyonuna gelin. Sırtınız düz bir şekilde topuklarınızın üstüne oturun. Bu pozisyonda durmak size zor geliyorsa bir sandalyenin ucuna  oturabilirsiniz. Derin bir nefes alın ve yaşam kaynağı oksijeni diyaframınıza (karnınıza doğru) çekin, ve bütün havayı dışarı verin. Masajdaki haraketleri yaparken de derince ve doğal bir şekilde nefes alıp vermeye dikkat edin. Her hareket arasında derin bir nefes alın ve rahatlayın. Beyninizi uyandırmak istediğiniz kadar bedeninizi de uyandırmak istediğinize konsantre olun. Ve şimdi başlayalım.

YİNG-YANG VURUŞU

Canlı bir şekilde avuç içlerinizi birbirine sürtün ve 2 kere sertçe birbirine çarpın. Doğu felsefesine göre bu alkış bedeninizdeki zıt güçler olan yin ve yangı bir araya getiriyor ve bir çarpışma enerjisi yaratıyor.

OMUZ-KOL VURUŞU

Sol elinizi yumruk yapın ve sağ omuzunuza (omuz eklemi ve boyun arasındaki kas grubuna) vurun. Sağ kol ve omuz serbest olsun. Daha sert bir vuruş istiyorsanız baş parmağınızı yumruğunuzun içine alın ve parmaklarınızın eklem kısımlarıyla, yani çıkıntılı bölgelerle vurun. Burada vuruş şiddetini kendinize göre ayarlayın. Eğer ilk denemeniz ise çok sert olmaktan kaçının. Sol kolunuz yoruluyorsa sağ el ile sol dirseğinize destek olabilirsiniz.

Sağ kolun içinden aşağıya doğru vurmaya devam edin, sonra dışından vurmaya devam ederek yukarı çıkın. Kemiklere değil de kolun yumuşak kısımlarına vurmaya dikkat edin. 3 defa yukarı ve aşağıya doğru giderek sertçe vuruşlara devam edin. Kol kısmında yumruk ile rahat edemezseniz el içinizini de kullanabilirsiniz. Daha sonra sol tarafınıza geçin, bu sefer sol kolunuzla sağ dirseğinizi tutarak sol tarafa çekin, sağ yumruğunuzla sol omuza vurmaya başlayarak sol taraftaki gibi devam edin. Bu hareket boyun ve omuz bölgesindeki gerginliği hafifletir. Ciğerleri, kalbi, dolaşım sistemini, cinsel organları ve boşaltım sistemini uyarır.

BAŞ-YÜZ VURUŞU

Herhangi bir negatif titreşimi engellemek için ellerinizi sallayın. Parmak uçlarıyla alnınızın üstüne, saçlarınızın başladığı yere vurun. 2 elinizde aynı yöne haraket ederken saatin ters yönünde büyük bir daire yapın. Alnınıza ve yüzünüzün aşağısına doğru parmak uçlarıyla vuruşlar yaparak çenede bitirin. Bunu birkaç kez tekrarlayın. Bu yüzünüzdeki ve başınızdaki dolaşımı hızlandıracak ve beyninizi uyandıracaktır. Ayrıca cildinizi de canlandıracaktır.

BAŞ BASINCI

İki elin parmak uçları birbirine bakacak şekilde alnınızın üstüne  yerleştirin , alından kulaklara doğru kadar bastırarak parmaklarınızı çekin. Parmaklar birbirlerinden biraz ayrı olmalı, eller başın üstünde uyum içinde çalışmalı. 6 kez tekrarlayın. Bu hareket kafatası sinirlerini ve hipofiz bezini uyarır.

KAŞ ÇİMDİKLEMESİ

Baş parmağınızı kaş çizginizin altına, işaret parmağınızı ise üstüne yerleştirin. 2 kaşınortasından başlayarak dışa doğru kaşlarınızı çimdikleyin. Kaşınızın altındaki deriyi parmaklarınızla iyice kavramış olmanız gerek. Bunu 3 kez tekrarlayın. Bu yorgun gözleri uyandırmaya ve sinüsleri açmaya yardımcı olur. Aynı zamanda kaş meridyeni sindirimi etkiler.

SİNÜS YOLU VE NOKTASI

Akciğerleri uyarmak ve sinüslerin nefes almasını sağlamak için orta parmaklarınızla burun deliğinin her 2 dış tarafına 30 sn. kadar bastırın, daha sonra parmağınızı elmacık kemiğinin altından geçirerek kulağa doğru çekin. 3 kez tekrarlayın.

KULAK VURUŞU VE BASINÇ

Ellerinizi kulaklarınızın arkasına koyun ve öne doğru küçük vuruşla kulaklarınızı sallandırın. Sonra dış kulağın ‘anthelix’  kısmının etrafına basınç uygulayın, iç sırtlara doğru devam edin. Gelneksel şifacıların bakış açısına göre kulak vücudun önemli bir parçası. Kulağın şekli anne karnındaki bebeğe ve böbreğe benzer. Kulakta bir sürü nokta vardır. Bu noktalar organlarla, bezlerle ,sinirlerle , dolaşımla, sindirimle, emilimle ve vücüdun kısımlarıyla bağlanatılıdır. Aşağıdaki kulak haritasına bakın. Buradaki noktalara baskı uygulayarak sonuçları not edin. Kulak kullanışlı bir terapi alanıdır, çünkü kolayca ulaşabilir ve her yerde baskı uygulayabilirsiniz. Bahsedilen hareketleri sıkıcı bir filmde sıkışmışken veya uzun bir uçak yolculuğundayken deneyin.

KAFATASI TABANINA BASINÇ 

El baş parmaklarını ense köküne koyun, saçın bittiği yerden bir parmak yukarıdan basınçla kulaklara doğru yukarı çıkın. Sonra yine aynı hattan, baş parmağınızla geri noktasal baskılarla ortaya gelin ve başınızın arka ortasına kadar basınçla çıkın.  

BOYUNA BASINÇ

Parmaklarınızı boyun omurgasının yanlarına yerleştirin. Ense kökünden başlayarak omurga boyunca omuza ulaşana kadar baskı ile ilerleyin. 3 kez tekrarlayın. Bu dolaşımı hızlandırır, tutukluğu hafifletir ve gerginliği azaltır.

OMUZ ÇİMDİKLEME

Sağ eliniz ile sol omuz eklemi ile boyun arasındaki kası tüm elinizle kavrayın. İyice kavramak için kası baş parmak ve diğer 4 parmak arasına alın. Parmaklarınızı kullanarak kası sıkıştırın. Omuzun dış kısmına kadar 2 saniye tutup bırakın. Bu omuzda ve boyunda birikebilecek gerginliği çözer.

SOLAR PLEKSUS – BELE  VURMA

Parmak uçlarınızla solar pleksus’a (göğüs kafesiyle bel arasındaki boşluk) ve yumruklarınızla belinize 10 saniye boyunca vurun. Bu hareket beyinle iletişimdeki sinirleri harekete geçirir ve hayati organlarınıza kan akışını arttırır.  

BACAĞA VURMA VE BASINÇ

Sağ kalçanız yere değmeyecek şekilde, bacaklarınız aynı yöne bakarak sol kıçınızın üzerine oturun. Yumruklarınızla sağ bacağınızın dışını ve iç kısmının üstüne vurun. Sağ bacağınızı uzatın, hafif içe ve kendinize doğru çekin. Bileğinizden dizinize kadar alt bacak kemiğinin iç kısmına basınç uygulayın. Aynı hareketleri sol kalçanızın üstüne oturarak sol bacağınıza yapın.

AYAĞA BASINÇ

Sol bacağınızı uzatın, ve sağ dizinizi kırarak sağ bacağınızı kendinize çekin. Yumruğunuzla sağ ayak tabanınıza parmaklardan topuklara kadar havanda dövermiş gibi vurun. Bu, ayak dokusunu gevşetir ve sinirleri canlandırır. Sonra, parmaklardan başlayarak ayak haritasındaki noktalara basınç uygulayın. Başparmağınızla basabildiğiniz kadar basın, hatta cildinizin nasılrlı ve duyumu az kısımlarına daha fazla basınç uygulamak için baş parmağınızın orta kemiğiyle de bastırabilirsiniz. Sonra ayağınızın üstünden başlayın, ayak taraklarınızın arasındaki boşluktan baş parmağınızla basınç uygulayarak bileğe kadar gelin. Bu lenf akışını uyarır. Sonra ayağın üstüne baskı ve masaj yapın. Özellikle kadınlar için iyidir. Ve daha sonra bileklerin altına ve etrafına masaj yapın. İşaret parmağı ve orta parmakla bilek kemiklerinin etrafını 2 yöne de ovun.Bu kısım seksüel organlara etki eder. Ayak haritasındaki noktalara baskı uygularken  acı hissettiğiniz bölgeye ekstra basınç uygulayın ve ve biraz daha uzun bir süre uygulayın. Ayak haritasından bu bölgenin vücudunuzu hangi bölgesiyle bağlantılı olduğunu bulun. Ayak çoğu zaman bir problem yaşayacağınızı, diğer semptomlardan önce haber verir. SIRTI UYARMA

Dizlerinizin üzerine kalkın ve ayaklarınız kalçanızın altında olacak şekilde oturun. Öne eğilin ve çocuk pozunda rahatlayın. Ellerinizi yumruk yapıp sırt-bel-boyundaki ulaşabildiğiniz yerlere vurun.  Başlayabildiğiniz en yüksek noktadan başlayın ve aşşağıya doğru kalçanıza kadar devam edin. Omuriliğinize denk gelmemesine dikkat edin, onun yerine omuriliğin etrafındaki kasları hedef alabilirsiniz. Bu sinir merkezlerini uyandırır ve özellikle sırtın orta kısmında, belin yukarısında yer alan böbrek ve böbrek üstü bezi için iyidir.

çocuk pozu (child pose)
Çocuk pozu

Dinlenmeye geçmek için kolları yanına getirin. Çocuk pozisyonunda veya sırt üstü uzanarak tazelenmiş hücrelerinizin sizi bütün gün desteklemesi ve enerjik olmanızı sağlamak için çalıştığını hissedin.

Günaydın Masajını uygulayanlar nasıl hissettiklerini paylaşırlarsa çok sevinirim. Enerjik günler…