Çakralar hep kafamı karıştıran ve eksikliğini hissettiğim bir konuydu. Hangi çakra nerde, ne işe yarıyor, kapalı olunca ne oluyor, hastalıklarla bağlantısı ne, bulunduğu bölgeye direk etki mi yapıyor, nedir, ne değildir? Hindistan’a gidince bu sorular daha çok karşıma çıktı ve insanlar kapalı olan çakralarım üzerinde çalışmam gerektiğini söylüyorlardı. Ama bu nasıl olacaktı ki? Neye konsantre olacaktım? Bir arkadaşımın tavsiyesiyle bir kitap aldım ve koca kitabı atlayıp hemen arkadaki çakralar bölümüne geldim. Tabi bütün bu sorularıma cevap bulamadım ama en azından genel tanımları verdi. Ayrıca meditasyon yaparken hatta yoga yaparken de neye yoğunlaşılması gerektiğini anlatıyor. Meditasyon sırasında n-bija mantraları söylemek vücuda titreşim vererek çakraları etkiliyor. Bu bölümü burada paylaşmak istedim. Hatta internette kitabı buldum. Ben denemedim ama burada kitabın ücretsiz indirilebileceğini söylüyor. http://www.ebook3000.com/Asana-Pranayama-Mudra-Bandha_132697.html
Çoğumuz yogayı fiziksel boyutta yapıyoruz. Ama yoga yaparken eğer amaç rahatlamak ve fiziksel olarak yapılan hareketlerden maksimum şekilde faydalanmak ise birşeye konsantre olmak bu durumu kolaylaştırıyor. Zihni vücudun belirli bir bölgesine veya nefese yönlendirmek egzersizin etkisini arttırıyor. Bazen çakralar veya fiziksel merkezler spiritüel konsantrasyon için bir nokta olarak kullanılıyor.
Fiziksel boyutta çakralar vücuttaki ana sinir ağlarıyla ve endokrin bezleriyle bağlantılı. Çoğu asananın özellikle bu sinir ağları ve endokrin bezleri üzerinde güçlü ve faydalı etkileri var. Örneğin; Sarvangasana asana (shoulder stand veya omuz duruşu) boğazdaki tiroid bezi üzerine güçlü bir baskısı yapıyor ve bu asana Vishuddhi çakrasıyla (boynun arkasındaki boğaz çakrası) bağlantılı. Bu asanayla tiroide güzel bir masaj yapılıyor ve tirod daha iyi çalışıyor. Sarvangasana duruşun, Vishuddi çakrasına odaklanarak ve bu çakraya yönelik egzersizleri yaparak yaparsak hem bu çakra üzerinde çalışmış hemde bağlantılı olarak tiroide de fayda sağlamış oluruz.
ÇAKRANIN TANIMI
Sanskritçedeki “chakra” nın sözlük anlamı çark veya çember demek. Hintçe ve Türkçe’de çok fazla ortak kelime var. Bu çakrayla çark arasında da bir benzerlik var sanki. Ama yogik bağlamda daha iyi transle edilmesi gerekirse İngilizce’ye vortex veya whirpool diye çevirmiş kitap. Bunların Türkçe karşılığına bakarsak girdap kelimesine karşılık geliyor. Çakralar bütün insan vücudunu kaplayan pranaya döngüsünü kontrol eden vücudun belli yerlerindeki pranik enerjiyi (yaşam enerjisi) girdaplıyor. Her çakra davranış kalıplarımızı, günlük yaşantımızdaki kontrolsüzce oluşan düşünce ve duygularımızı açan bir elektrik düğmesi gibidir. Beynin belli bölgeleriyle bağlantılıdırlar ve çoğu insanda bu psişik merkezler inaktiftir ve faliyetsiz bir şekilde uykudadırlar. Yoga egzersizleri sırasında çakralara konsantre olmak enerjinin çakralar boyunca akmasını sağlar ve aktive olmalarına yardımcı olur. Bu beyindeki inaktif bölgeleri ve onların psişik ve zihinsel bedende tekabül eden yetilerini, normalde bilincin ulaşılamayan seviyelerini deneyimlemesine izin vererek uyandırır.
Ana çakralar 7 tanedir ve ‘sushumna’ da, yani omurganın merkezi boyunca akan enerji kanalındadır.Sushumna , perineum (apış arası) ‘dan başlar ve başın üstünde biter.Çakralar ‘nadis ‘ denilen psişik kanal ağına bağlıdırlar. Nadis sinirler ağı gibidir. Çakraların sembolü , her biri farklı renkte ve sayıda taç yaprakları olan lotus çiçekleridir. Lotus spiritüel hayatta geçilmesi gereken 3 aşamayı sembolize eder. Bunlar; cehalet, gaye veya istek ve aydınlanma. Farkındalığın en düşük halinden, bilincin en yüksek haline kadar olan spiritüel gelişimi temsil eder.
Lotusun taç yapraklarında bija mantra veya Sanskrit alfabesinin tohum sesleri yazılmıştır. Çakralarla bağlantılı psişik enerjinin farklı manifestolarını temsil eder. Her çakranın bağlantılı olduğu elementin geometrik sembolünü ve bija mantrasını kapsayan bir yantrası vardır. Yantrada aynı zamanda bir yöneten tanrıda vardır. Bu, bilincin belirli hallerini temsil eder.
1. Mooladhara Çakra – Kök Çakra
2. Swadhistan Çakra- Hara Çakra
3. Manipura Çakra- Solar Pleksus, Karın Çakrası
4. Anahata Çakra- Kalp Çakrası
5. Vishuddi Çakra- Boğaz Çakrası
6. Ajna Çakra- 3.Göz Çakrası
7. Shasrara Çakra- Tepe, Taç Çakra
KAYNAK
ASANA PRANAYAMA MUDRA BANDHA ;Swami Satyananda Saraswati; Yoga Publications Trust,Munger, Bihar, India; 4th edition