Tibet Tıbbında Nefes Alma Egzersizleri

Tibet Tıbbında 2 türlü nefes alma tekniği vardır. Biri güvenlidir, diğeri ise problemlere neden olabilir.

Tibet yogasında, enerji kanallarını ve kan geçişlerini temizlemek için yapılan nefes egzersizlerine tsa-rlung denir. Tsa kanal veya damar, rlung ise hava veya yaşam enerjisi demektir.

Nefes egzersizlerini düzgün yapmak için bir obje olmalıdır. Hiç bir objeyi düşünmeden sadece nefes almaya boş nefes alma denir. Eğer kişinin kalp veya rlung problemleri var ise, boş nefes alma ile rahatsızlığı artar. Nefes egzersizi sırasında organlarınızı veya kanınızı temizlediğinizi düşünmelisiniz. Eğer sadece boş nefes alırsanız , bu sadece yaşam sürenizi kısaltır.

Tibet sisteminde, kişinin günde belirli sayıda nefes aldığı söylenir. Her insan bu nefes alma sayısını  24 saat içinde almalıdır. En ideal olarak 21,600 nefes alma ve nefes verme olmalıdır. Sayı dengelenmelidir. Çok hızlı veya çok yavaş nefes alıp verdiğimizde, sayı dengelenemez. Nefes alış her zaman normal olmalıdır. Normal nefes, doğal nefestir.

Vücudumuz oluştuğundan beri 2 tür nefes bağlantıdadır: doğal nefes ve uzun yaşam nefesi. Doğal nefesi veririz ve geri dönmez. Ama uzun yaşam nefesini veririz ve geri döner. Eğer çok hızlı nefes alıp verirseniz uzun yaşam nefesi geri dönmez. Doğal nefes, uzun yaşam nefesini bloklar. Buna bağlı olarak yaşamınızın uzunluğu azalır.

Vücuttaki 3 mizacın dengesizliğinden kaynaklanan hastalıkları iyileştiren veya önleyen bir nefes egzersizi vardır. Veya ortada hastalık yok ise bu egzersiz 3 mizacın dengesini korumak için iyidir. Bu egzersiz 3 mizacın dengesini korumak ve dengesizliğini önlemek için iyidir. Aynı zamanda belirli hastalıklar bu egzersiz ile temizlenir.

Bu egzersizin duruşu şöyledir: Bağdaş kurun, sol el sağ elin altında ve kucakta duracak şekilde, vajra pozisyonunda oturun. Bu pozisyonda rahatlayın. Rahatlarken zihninize konsantre olun. Eğer zihninizi kontrol etmezseniz, zihniniz düşünceden düşünceye gezer ve bu bize yardımcı olmaz.

Vajra pozisyonunda eller
Vajra pozisyonunda ellerin duruşu

4.parmak (yüzük parmağı) sağ burun deliğini kapatır ve siz doğal olarak sol burun deliğinizden nefes alırsınız. Kalçaya, göbeğe, göğüse ve boğaza doğru gelen enerjiye konsantre olun.  Enerji sol burun deliğinden çıkıyor. Bu kirli, siyah ve saf olmayan enerji, arzu (3 zehirden biri) ile ilişkilidir. Bu nedenle kalçalardan başlar ve kanallar boyunca boğaza kadar gelir. Sonra siyah, saf olmayan enerjiyi verdikten sonra nefes alırken gözünde canlandırdıklarını değiştir. 5 elementin birleşip oluşturduğu esansın enerjisini içine çek. Bu enerji bembeyaz ve temiz. Esansı içinize çektiğinizde sol burun deliğinden boğaza , oradan kalbe ve oradan da hayat enerjisi vücutta nerede bulunuyorsa oraya doğru gider. Enerji her zaman sol burun deliğinden geçer. Aynı nefes alıp verişi ve canlandırmayı 3 kez tekrarlayın. Eğer, enerjinin boğazdan kalbe, kalpten karına, karından kalçalara gittiğini gözünüzde canlandırabilirseniz iyi olur. Önce hastalıklardan temizlemek için nefes ver ve sonra 5 elementin saf esansını içine çekmek için nefes al.

Sonra, sol burun deliğini tut. Bu safra hastalıklarından arındırır. Safra, sağ tarafta, karaciğerin altındadır. Koyu kırmızımsı sarı rengin enerjiyle karışmış bir şekilde, safra kesesinden karına, boğaza ve sonunda sağ burun deliğinden dışarı verildiğini düşünün. Her zaman bu enerjilerin havada değil de toprakta eridiğini hayal edin. Önceki gibi nefes alın, 5 elementin esansını içinize çekin, boğaza, kalbe, karına ve safra noktasına, safra kesesine doğru nefesi içinize çekin. Safra kesesini bulmak için kulak ucunuza sağ elinizin orta parmağınızla dokunun, dirsek ucunuzun olduğu yer safra bezlerinin yerini gösterir.

Şimdi 2 elinizi kucağınızda tutun, sağ el sol elin üstünde, baş parmaklar göbeğe değecek şekilde. Bu pozisyon bilgisizlik ve mukus yaratan hastalıklar ile bağlantılıdır. Yer beyindedir. Bilgisizlik, hiç bir şey bilmemek, karanlık demektir. Bu enerjinin rengi siyah ile beyazın karışımıdır, duman grisi gibi. Bunu zayıf hafızanın, depresyonun, baş ağrısının, çok düşünmenin, gerginliğin kirli enerjisi olarak düşünün. Bunların hepsini gri enerji olarak gözünüzde canlandırın. Bu enerji alnın merkezinden geçiyor ve burun delikleri arasındaki küçük boşluğa kadar gidiyor. Eğer burun ameliyat ile açılmış olsa orada küçük bir boşluk olduğunu görebilirsiniz. Enerji görünmediği için bunu hayal etmeniz gerekiyor.

Bir kişinin göz rahatsızlığı olduğunu farz edelim. Katarakt veya zayıf görme. Böyle bir durumda enerji, zayıf gözlerden, burun deliğinin merkezine doğru alınır ve dışarı atılır. Sonra önceden yaptığımız gibi 5 elementin enerjisini içinize çekin. Bu burnun merkezinden geçer. Beyne gelir veya nereye gitmesini istiyorsanız oraya gider. Aynı zamanda  bu enerjileri beyninize alırken bundan keyif almalı, haz duymalısınız. Bu zihni temizler, depresyonu tedavi eder. Sadece tamamen temizlendiğini düşünün.

İlk egzersizde arzulama ile ilgili kirlilikleri hayal ederken, aynı zamanda siyah bir kuşun yerin içine girdiğini hayal edin. Hem enerjinin hemde kuşun. İkinci egzersiz nefrete duyulan arzu içindi. Bunu bir yılanla karışık olarak düşünün ve ikisininde toprağın içine girdiğini hayal edin. Üçüncü olan bilgisizlik köpek, köpek gözlü şişman bir domuz ile ilişkilidir. Bu da enerji ile toprağa girer. Yani, nefes alma egzersizi yapmanın 9 yolu vardır.

Eğer kişi egzersizleri düzgün şekilde yaparsa kesinlikle hastalıkları tedavi edebilir. Bir çok vakada, eğer doktor ilaçlar ile tedavi edemiyorsa , örneğin katarakt gibi, bu egzersiz hastayı tedavi edebilir.  Genellikle , büyün organlar için derin derin düşünebilirsiniz. Neye ihtiyacınız var ise onu içinize çekin ve ihtiyacınız olmayanı dışarı verin.

Soru ve cevaplar

S: Nefes egzersizinin artritli hastalara faydası olur mu?

C: Evet, olur. Nefes verirken kirliliği ayaklardan yukarı doğru verin.

S: Boş nefes neye sebep olur?

C: Kalp çarpıntısına neden olur. Deliksiz uyuyamazsınız, sıklıkla esnersiniz ve sırt ağrınız olur.

S: Boş nefesin kandaki etkileri nelerdir?

C: Havanın doğası çok soğuktur ve kanın doğası sıcaktır. Bu nedenle kalpten akan kanın da sıcak olması gerekir. Eğer soğuk olursa daha fazla kan üretmez. Eğer bir kişinin elleri ve ayakları sürekli soğuk ise, bu yeterli kan dolaşımına sahip olmadığını gösterir.

 

 

KAYNAK

Dr. Lobsang Dolma KHANGAR, Breathing Exercises, Editör: K. Dhondup, Lectures on Tibetan Medicine, Library of Tibetan Works and Archives, 1986, 107-111